Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie pouští do oběhu novou minci, je nemožné ji padělat

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - V Británii dnes vstupuje do oběhu nová mince v hodnotě jedné libry. Je vyrobena ze dvou kovů různých barev, je tenčí a lehčí, ale přitom trochu větší než její předchůdkyně. Ministerstvo financí zároveň uvedlo, že minci bude prakticky nemožné padělat.

Mince má místo kulatého tvaru 12 hran a více bezpečnostních prvků. BBC na svém webu píše, že v současné době je podle odborníků falešná jedna librová mince ze čtyřiceti.

Mince nese na jedné straně symboly Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska - tedy růži, bodlák, pórek a trojlístek. Na druhé straně je portrét královny Alžběty II. Právě pod krkem panovnice, na vnějším kruhu mince, se nachází jeden z bezpečnostních prvků - symbol libry (£), který se při prohlížení z jiného úhlu změní na číslo 1.

Minci před padělateli by mělo pomoci ochránit i to, že jen každá druhá hrana má vroubky, zbytek je hladký. Královská mincovna tvrdí, že nová libra bude "nejzabezpečenější mince na světě".

V České republice jsou padělky mincí spíše vzácné. Loni byla dle ČNB zadržena jedna falšovaná mince české měny a 25 padělků mincí v eurech. Nejčastěji padělané jsou dlouhodobě tisícikoruny a pětisetkoruny.

Témata:  Velká Británie Britská libra (GBP) peníze

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy