Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Novém Zélandu ukradli obrazy českého malíře Lindauera. Je to tragédie, tvrdí expertka

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Auckland - Na Novém Zélandu byly ukradeny dva obrazy českého výtvarníka Gottfrieda Lindauera, který proslul zejména portréry maorských náčelníků. Mají hodnotu zhruba milion novozélandských dolarů (téměř 18 milionů korun).

Obrazy byly podle listu The Guardian vystaveny před chystanou aukcí. Podle místní policie se je zloději zřejmě pokusí vyvézt ze země a prodat na černém trhu. Na Novém Zélandu by je prodali je těžko.

"Lindauer je tady sběrateli ceněn a každý, kdo by se tato díla pokusil zde prodat, by měl velký problém," uvedla Penelope Jacksonová, která označila krádež těchto dvou děl z roku 1884 za "tragédii".

Bohumír Lindauer, známý jako Gottfried Lindauer, se narodil roce 1839 v Plzni. Malířskou akademii studoval ve Vídni. V roce 1874 odjel na Nový Zéland, kde získal občanství. Zemřel v roce 1926.

Jeho portréty jsou cenné zejména z hlediska etnografického, neboť detailně zachycují maorské tetování, účesy, zbraně, zdobení oděvů, jejich amulety či šperky.

Témata:  Nový Zéland obrazy umění

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy