Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OBSE šetří smrt člena mise v Donbasu

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Moskva - Generální tajemník OBSE Lamberto Zannier dnes v Moskvě jednal s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Poté oznámil, že začíná vyšetřování incidentu, při kterém v neděli na východě Ukrajiny po najetí na minu zahynul člen její pozorovatelské mise.

Obrněný vůz OBSE najel na protitankovou minu v části Luhanské oblasti, která je pod kontrolou proruských separatistů.  "Přistupujeme k tomu velmi vážně," řekl generální tajemník OBSE o tragédii, při které zahynul americký člen mise a další dva její pracovníci, Čech a Němec, utrpěli zranění.

"Nařídil jsem vnitřní vyšetřování. Následovat bude také kriminální vyšetřování, abychom zjistili, kdo je za to odpovědný. Mina byla na silnici, kterou využívají i civilisté, obětí mohlo být více," uvedl.

OBSE po incidentu vyzvala všechny strany konfliktu na východní Ukrajině, aby dostály svým závazkům, které se mimo jiné týkají odminování frontové linie.

Témata:  OBSE Sergej Lavrov Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy