Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velitel tichomořské flotily USA varuje před KLDR: Je to opravdu zlé, krize je reálná

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Velitel tichomořské flotily USA varoval senátory před KLDR. Harry Harris považuje nynější situaci na Korejském poloostrově za nejhorší bezpečnostní krizi ve své kariéře.

Harris dnes před členy senátního výboru pro armádu varoval, že je jen otázkou času, než severokorejský vůdce Kim Čong-un bude schopen odpálit střelu s jadernou hlavicí na Spojené státy. Jeho slova citovala televize Fox News.

„Krize na Korejském poloostrově je reálná, je nejhorší, jakou jsem kdy zažil," řekl Harris. "Mezi výzvědnými službami panují pochybnosti, zda Kim Čong-un již má či nemá kapacitu (k útoku), nebo ji brzy bude mít. Já musím předpokládat, že ji má," dodal.

Již ve středu Harris zákonodárcům řekl, že je na čase zvážit možnost rozmístění dodatečných systémů protiraketové obrany na Havaji.

Témata:  USA Severní Korea Senát USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy