Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané v Jemenu zaútočili drony, zabito bylo pět bojovníků Al-Káidy

Dron U.S. AIR FORCE
Dron U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Aden - V Jemenu bylo dnes ráno zabito pět lidí, zřejmě bojovníků teroristické organizace Al-Káida. V sobotu zahynuli při obdobném útoku amerického bojového dronu na jihu Jemenu tři členové Al-Káidy. Islamisté využívají chaosu občanské války.

Dnešní útok byl veden na vozidlo, které převáželo zbraně do střední části země.

Americké údery na radikály v Jemenu zesílily poté, co v Bílém domě usedl Donald Trump. Spojené státy se obávají posílení vlivu organizace Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP). Tuto odnož Al-Káidy považují Spojené státy za velmi nebezpečnou a obávají se jejích útoků na americké území.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Vládní jednotky mají teď pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Od jara 2015 pomáhá vládním jednotkám mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií, šíitské povstalce podporuje Írán.

Témata:  Jemen AQAP Al-Káida U.S. AIR FORCE Drony

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy