Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Heinz Kessler, poslední ministr obrany NDR

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V úterý zemřel v Berlíně poslední východoněmecký ministr obrany Heinz Kessler, funkci zastával v letech 1985 až 1989. Zároveň patřil k nejvýše postaveným funkcionářům komunistické Jednotné socialistické strany Německa (SED). Bylo mu 97 let. Do konce života obhajoval socialismus.

V září roku 1993 byl Kessler odsouzen na sedm a půl roku do vězení, z nichž si ale kvůli nalomenému zdraví odseděl jen část. Soud ho shledal vinným ze spoluodpovědnosti za střelbu po uprchlících na někdejší vnitroněmecké hranici.

V roce 2011 mu vyšla kniha s názvem Beze zdi by byla válka, v níž obhajoval existenci berlínské zdi. Kniha, kterou Kessler napsal společně se svým někdejším náměstkem Fritzem Streletzem, vyvolala pobouření mezi oběťmi komunistického režimu.

Už Kesslerovi rodiče byli komunisté. Za 2. světové války Kessler přeběhl od wehrmachtu k sovětské Rudé armádě a jako propagandista se k tomu pokoušel přimět i další německé vojáky.

Témata:  Německo úmrtí komunismus NDR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy