Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mun Če-in vítězí v jihokorejských prezidentských volbách

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Mun Če-in se prohlásil vítězem dnešních předčasných voleb hlavy státu v Jižní Koreji. To potvrzují i dostupné oficiální výsledky - po sečtení 48 procent hlasů vede se ziskem 39,6 procenta hlasů.

Jeho dva hlavní soupeři, konzervativec Hong Čun-pchjo a centrista An Čchol-so už přiznali volební porážku. Informovala o tom agentura Reuters.

Mun byl favoritem hlasování a jeho vítězství ukončí téměř desetiletou vládu konzervativců. Navíc slibuje i vstřícnější postoj vůči Severní Koreji, odkud Munovi rodiče uprchli.

Vítězství Mun Če-ina má ukončit měsíce trvající politickou krizi, která vedla k sesazení prezidentky Pak Kun-hje kvůli její úloze v rozsáhlém korupčním skandálu, do nějž je zapletený mimo jiné i elektronický gigant Samsung.

Témata:  Jižní Korea Mun Če-in

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy