Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump: Šéfa FBI Comeyho jsem chtěl odvolat v každém případě

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes poskytl rozhovor televizní stanicí NBC News. V něm uvedl, že nyní již bývalého šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho chtěl odvolat nehledě na názor ministerstva spravedlnosti. Ujistil rovněž, že Comeyho odvolání nebylo míněno jako výhrůžka na adresu FBI, aby přestal vyšetřovat možné ruské ovlivňování loňských amerických voleb.

Agentura AP poznamenala, že mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandesová ve středu řekla, že Trump se ke Comeyho úternímu sesazení odhodlal po konzultaci s ministrem spravedlnosti Jeffem Sessionsem a jeho náměstkem Rodem Rosensteinem.

Teď sám Trump uvedl, že o Comeyho budoucnosti měl jasno ještě před touto konzultací. Bývalého ředitele FBI pak prezident označil za člověka, kterému ve funkci šlo především o tom, aby na sebe poutal pozornost.

Zopakoval také, že ho Comey v minulosti třikrát ujistil, že FBI prezidenta kvůli možným vazbám na Rusko nevyšetřuje. To šéf Bílého domu uvedl v dopise, kterým Comeyho odvolal.

„Vím, že nejsem vyšetřován. Tedy já osobně. Nemluvím o kampani," řekl nyní Trump. Upřesnil, že se to od Comeyho dozvěděl při rozhovoru během společné večeře a během dvou telefonátů. O jeden z těchto dvou telefonních hovorů požádal podle prezidenta Comey a o druhý pak Trump sám.

Témata:  Donald Trump FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy