Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochází vyděračský virus WannaCry ze Severní Koreje? Experti odhalili zajímavou stopu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: GOPAS

New York - Kdo vypustil počítačový vir WannaCry, který napadl dle nové bilance 300 tisíc počítačů po celém světě, stále není zcela jasné. Experti nicméně naznačili, že by stopa mohla vést do Severní Koreje.

Podle společností Symantec a Kaspersky Lab má jedna z prvních verzí viru část kódu společnou s některými programy používanými skupinou Lazarus, která je krycí hlavičkou pro severokorejské hackery.

Skupině Lazarus je připisováno autorství některých kyberútoků většinou s cílem vydělat peníze, mimo jiné kráděže 81 milionů dolarů (téměř dvou miliard korun) z bangladéšské banky.

"Tohle je dosud nejvýraznější vodítko, které jsme k původu WannaCry našli," řekl agentuře Reuters softwarový specialista Kaspersky Lab Kurt Baumgartner.

Policie v USA či evropských zemích dosud po autorech WannaCry bezvýsledně pátrá, podle Reuters však nevyloučila možné severokorejské autorství.

Témata:  Severní Korea počítačové viry PC

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy