Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Není to zlomyslnost, ale pokud omezíte migraci, zaplatíte za to, hrozí Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová vzkazuje Velké Británii, že pokud po brexitu zablokuje volný pohyb pracovních sil z Evropy, zaplatí za to. Reaguje tak na slova premiérky Theresy Mayové, která se se svými konzervativci zavázala k omezení migrace do země. Informuje o tom list The Times.

„Není to zlomyslnost, ale nemůžu mít všechny dobré stránky, a pak říkat, že nastavím strop ve výši 100.000 nebo 200.000 občanů EU a že dalším nebude povoleno dostat se do Británie,“ varovala Merkelová ve středu na mezinárodní pracovní konferenci v Berlíně.

Dodala: „To nebude fungovat, a pak budeme muset přemýšlet o tom, jaké překážky zavedeme z evropské strany, aby se to vyrovnalo.“ Merkelová také řekla, že zboží bude muset být skladovalo kvůli celním kontrolám na hranicích Velké Británii s EU v případě, že země opustí celní unii.

Podle zprávy BBC se Konzervativní strana Theresa Mayové ve svém volebním programu, který má být zveřejněn ve čtvrtek, zavazuje omezit migraci. Konzervativci slibují, že po brexitu „sníží imigraci ze zemí mimo EU“ i ke snížení a kontrole přistěhovalectví z Evropy".

Merkelová uvedla, že Velká Británie může změnit předpisy, které upravují pracovní dobu, environmentální pravidla nebo ochranu spotřebitele poté, co opustí Unii. Ale jestli například „zvýší nebo sníží své ekologické předpisy“, „pak to bude mít dopad na konkurenceschopnost a potom i EU musí mít možnost regulace.“

Témata:  Angela Merkelová Brexit EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy