Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti plánu EK na rozdělování azylantů se postavily také Lotyšsko a Estonsko

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Riga – Proti plánu Evropské komise, který se týká doplnění azylového systému Evropské unie, se postavily další dvě země – Lotyšsko a Estonsko.

Komise navrhla doplnit azylový systém o krizové rozdělování žadatelů. To se ale některým zemím nelíbí. Hned ve středu tento záměr rozhodně odmítly všechny země visegrádské skupiny (V4), tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Přerozdělování uprchlíků uvnitř osmadvacítky musí být založeno na principu dobrovolnosti, citoval v Rize stanovisko předsedy lotyšského kabinetu Márise Kučinskise jeho mluvčí.

Negativně se k této myšlenkce staví také členové estonské vlády. Středeční návrh EK reformy způsobu, jakým unie řeší žádosti o azyl, dnes odmítl ministr vnitra Hanno Pevkur a také ministr sociálních věcí Margus Tsahkna, který zprávu z Bruselu označil za absurdní.

Žádost o azyl má podle návrhu na starost první země, kam uchazeč vstoupí, krizovým mechanismem přerozdělování do dalších států EU. Ze systému bude možné se dočasně vyplatit částkou 250.000 eur (6,75 milionu Kč) za jednoho odmítnutého žadatele.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy