Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzpoura obchodních domů v Německu: Chceme sami rozhodovat o nedělním prodeji, volají jejich zástupci

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Kolín nad Rýnem - Německé obchodní řetězce kritizují značné omezování nedělního prodeje. Prý jsou diskriminovány v konkurenčním boji s e-shopy, které mají o nedělích žně.

O nedělní otvírací době obchodů nyní rozhodují jednotlivé spolkové země, v řadě z nich je povolen prodej maximálně o čtyřech nedělích za rok. Nejliberálnější je regulace prodeje v Berlíně, kde mohou mít obchody otevřeno až deset neděl ročně.

Proti nedělnímu prodeji se dlouhodobě staví odborové organizace a církevní představitelé, píše Die Welt.

Řetězce ohlásily v pondělí založení nové iniciativy, jejímž cílem je získání svobody rozhodování o nedělním prodeji. "Zákazníci, zaměstnanci a obchodníci jsou dostatečně svéprávní k tomu, aby se sami rozhodli, zda chtějí v neděli nakupovat, pracovat či prodávat," uvedl šéf řetězce obchodních domů Karstadt Stephan Fanderl.

V Česku není nedělní prodej omezen. Podle zákona schváleného v loňském roce musí obchody nad 200 metrů čtverečních zavřít pouze na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12:00.

Témata:  obchody e-shopy Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy