Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indičtí vojáci v Kašmíru zabili šest vzbouřenců

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Indičtí vojáci zabili od pátku šest vzbouřenců, kteří se pokusili přejít z Pákistánu do indické části rozděleného Kašmíru, který si nárokují obě země.

Uvedla to dnes indická armáda, její tvrzení ale podle agentury AP nelze potvrdit z nezávislých zdrojů.

Mluvčí indické armády uvedl, že vojáci v pátek odhalili těžce ozbrojené bojovníky a v přestřelce jich pět zabili. Na další skupinu narazili dnes a jednoho jejího člena usmrtili. Vlastní ztráty Dillí neohlásilo.

Indie podezírá sousední Pákistán, že cvičí a vyzbrojuje povstalce, kteří přecházejí hranici v Kašmíru a napadají indické cíle. Islámábád obvinění odmítá.

Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán. Oba státy si ale nárokují celou oblast. Podle AP si většina obyvatel Kašmíru přeje konec indické nadvlády a samostatnost nebo spojení s Pákistánem. Islámábád dlouho požaduje referendum, Dillí ho však odmítá. Na konci května propukly v indické části Kašmíru mnohatisícové protiindické demonstrace.

Témata:  Indie Indická armáda Pákistán

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.