Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrací se vnímání EU jako řešení, nikoliv jako problému, říká před summitem Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Šéfové států a vlád zemí EU se budou ve čtvrtek a v pátek zabývat bezpečností a bojem s terorismem. Předseda Evropské rady Donald Tusk ve zvacím dopise uvedl, že se summit sejde v jiném politickém kontextu, než když se před pár měsíci zdálo, že sílí tlaky zaměřené proti EU.

Tusk míní, že se vrací vnímání unie jako řešení, nikoliv jako problému. "Naše jednota je přesně ten důvod, proč jsme na tom nyní o hodně lépe, a to společně s nově nalezeným optimismem do budoucnosti," napsal Tusk.

Připomněl, že loni se vrcholní představitelé unijních zemí shodli na potřebě zajistit občanům států EU ochranu proti "bezpečnostním rizikům, nelegální migraci a nekontrolované globalizaci" a to je potřeba dál plnit.

"Řekněme si čestně: EU nemůže nahradit národní státy, protože odpověď je především na národních vládách. Ale EU může pomoci ten boj vyhrát," napsal Tusk a připomněl v této souvislosti také spolupráci s internetovými firmami.

V programu summitu je i posilování evropské spolupráce v obraně, kdy by měla být každá evropská země přizvána k tomu, aby se na věci podílela. Právě takzvaná trvalá strukturovaná spolupráce (PESCO) v obraně by podle Tuska měla být dokladem, že EU neřeší "různé rychlosti", ale ustavuje způsob, jak zajistit, aby se celá unie pohybovala tou "správnou rychlostí".

Témata:  EU Donald Tusk uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy