Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté zaútočili před bankou v Afghánistánu. Zemřelo nejméně 29 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: News.com.au

Kábul - Bomba nastražené v automobilu před bankou v jihoafghánském městě Laškargáh zabila nejméně 29 lidí a 50 dalších utrpělo zranění. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil.

Agentura AP napsala, že se jednalo o sebevražedný atentát. Úřady uvedly, že mezi oběťmi jsou civilisté a také příslušníci afghánských bezpečnostních složek, kteří před pobočkou Nové kábulské banky čekali, aby si mohli vyzvednout svůj plat.

BBC s odvoláním na afghánskou televizi Tolo sdělila, že ozbrojení útočníci pronikli po výbuchu do banky, kde se rozpoutala přestřelka se členy bezpečnostních sil. Nemocnice v Laškargáhu uvedly, že stále přijímají zraněné a obávají se, že počet obětí a zraněných ještě poroste.

Stejná banka v Laškargáhu se stala terčem útoku již v únoru, kdy zde přišlo o život šest lidí a 20 bylo zraněno. K atentátu se tehdy přihlásil Taliban.

Podle místních činitelů bojovníci Talibanu nyní ovládají tři čtvrtiny provincie Hílmand, kde se produkuje nejvíce opia na světě. S jeho pomocí islamisté získávají finanční prostředky. Strategické město Laškargáh je pod vládní kontrolou, opakovaně ale čelí útokům Talibanu.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy