Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Düsseldorfu začal soud s muži, kteří plánovali teroristický útok ve jménu IS

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Düsseldorf - V Düsseldorfu dnes začal soud s trojicí mužů, kteří podle obžaloby plánovali teroristický útok na centrum tohoto západoněmeckého města. Útok podle státního zastupitelství nařídili vysoce postavení členové Islámského státu už v roce 2014.

IS počítal s tím, že se útoku zúčastní celkem deset teroristů. Dva z nich měli v düsseldorfském starém městě spáchat sebevražedné atentáty a vyvolat paniku. Ostatní útočníci měli u čtyř východů ze starého města střílet do prchajícího davu a nakonec se také odpálit.

Bylo dokonce rozhodnuto o tom, že by se útok měl uskutečnit buď v pátek, nebo v sobotu, kdy bývá v centru metropole Severního Porýní-Vestfálska nejvíce lidí.

Plán ale ztroskotal na tom, že o něm vedoucí skupiny - dnes třicetiletý Syřan Sálih A. - začal pochybovat a dokonce o něm v únoru 2016 informoval úřady v Paříži, kde se v té době nacházel. Dnes se tak spolu s 29letým Hamzou K. a 26letým Mahúdem B. musí zodpovídat mimo jiné z členství v IS. Čtvrtého muže, který měl připravit sebevražedné vesty, čeká samostatný proces.

Atentátníci chtěli podle vyšetřovatelů postupovat podobně jako ti v Bombaji ve dnech 26. až 29. listopadu 2008, kdy komando deseti ozbrojených teroristů spáchalo sérii útoků v různých částech města včetně vlakového nádraží, mezinárodního hotelu nebo turistické restaurace. Útoky si vyžádaly 174 mrtvých včetně útočníků a 308 zraněných.

Témata:  Německo Islámský stát terorismus soudy

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.