Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové volají po au pair z Evropy, brexit jim je má vzít

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Londýn - Řada britských rodin s dětmi už začala pociťovat problémy, které brexit může přinést. Výrazně klesl počet mladých lidí ze států evropské sedmadvacítky, kteří chtějí ve Spojeném království pracovat jako au pair. Ke zhoršení situace částečně přišpěly ale i nedávné teroristické útoky.

"Ovlivnil to brexit, o tom není sporu," uvedla Rebecca Haworthová-Woodová, předsedkyně asociace BAPAA. Ta sdružuje agentury, které především mladým dívkám ze zahraničí zprostředkovávají práci v britských rodinách s dětmi. "Odhaduji, že počet žádostí o práci au pair v Británii klesl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nejméně o polovinu," řekla.

Přitom už počet žádostí podaných v prvním pololetí 2016 byl mnohem nižší než ve srovnatelním období roku 2015. Na konci loňského června Britové v referendu odhlasovali odchod své země z Evropské unie. Právě to podle předsedkyně BAPAA způsobilo "nejistotu".

Podle agentury AFP přivítá každý rok au pair ve své domácnosti asi 40.000 britských rodin. Dosud vždy převažoval počet žádostí o práci au pair nad poptávkou, nyní se ale tento trend začíná obracet.

Řada Britů si začala stěžovat na on-line fórech, že nejsou schopni chůvu najít. "Je to hrozný rok. Běžně míváme přes sto žádostí. Letos ale musím žádosti posílat já - dívkám, které dostaly už stovku odpovědí," napsal jeden z rodičů na fóru Mumsnet. "Nakonec jsme někoho našli, ale byla to těžká práce. Zatracený brexit," dodal.

Problém podle AFP tkví v nejistotě, kterou občané sedmadvaceti zemí EU pociťují ohledně cestování a pobytu v Británii po odhlasovaném brexitu. Právě snaha zastavit volný pohyb osob byla jedním z hlavních motivů, proč se řada Britů rozhodla podpořit odchod své země z EU.

Podle německé agentury AuPairWorld klesl počet žádostí o brigádu v britských rodinách z 21.000 v první polovině roku 2015 na 12.000 v první půlce letošního roku. "Můžeme jen spekulovat o příčinách poklesu, ale může to klidně souviset s brexitem a s nejistotou kolem něj," uvedla mluvčí agentury Susanne Beckerová.

Témata:  Brexit Velká Británie EU děti

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy