Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Server radí Američanům: Potřebujete pomoc se syrskou krizí? Zavolejte Čechům

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha/Damašek - Hlavní hráči syrské krize jsou všeobecně známi. Na jedné straně stojí USA a Saúdská Arábie, kteří podporují syrské rebely. Na straně druhé stojí Rusko a Írán, kteří podporují režim syrského prezidenta Bašára al-Asada. Existuje ale jeden stát, o kterém se příliš nemluví a přitom jeho úloha je pro USA prakticky neocenitelná. Magazín Foreign Policy (FP) nabízí vhled do role, kterou hraje Česká Republika v syrské krizi

Česká republika dokáže fungovat jako prostředník mezi oběma znepřátelenými stranami. Tento diplomatický dosah je částečně odrazem několika desetiletí starých vazeb mezi Československem a režimem otce Bašára al-Asada, Háfizem al-Asadem. Ten několikrát Československo navštívil, aby zde utužil především obchodní vztahy. Komunistické Československo bylo jedním z hlavních syrských ekonomických partnerů a vývozcem zbraní do Sýrie po desetiletí, ještě před vládou asadovské dynastie. Např. v letech 1952 až 1956 se obchod mezi zeměmi pětinásobně zvýšil.

Toto pokračovalo i po rozpuštění východního bloku. V roce 1991 Praha stále vyvážela tanky do Sýrie a neupustila Damašek ani poté, co se přidala k EU a začala stále více přijímat bruselský postoj k zemi.  „Politika vůči Sýrii se po pádu komunismu v roce 1989 značně změnila. Od té doby se Izrael stal našim klíčovým spojencem v regionu. Současně jsme udržovali naše tradičně dobré vztahy s arabskými zeměmi, včetně Sýrie, " sdělil diplomat na velvyslanectví ČR ve Washingtonu FP. Manifestací těchto dobrých vztahů je, že české velvyslanectví v Damašku zůstalo jako jediné západní velvyslanectví otevřené, čehož si podle slov české velvyslankyně, Evy Filipi, Syřané velice považují, a to bez ohledu na jejich politický postoj.

Proč je ČR užitečná pro USA

Zároveň tím došlo k posílení vztahů s USA. Washington zavřel všechny své ambasády v roce 2012 poté, co americký velvyslanec Robert Fort byl napaden prorežimním davem v autě. Nicméně, USA stále potřebovaly zvládnout konzulární odpovědnost za občany USA v případě nouze. Potřebovaly stát, který by se ujal úlohy tzv. zástupné ochranné moci (protecting power) jako to činí Švédsko v Severním Koreji a Švýcarsko v Íránu.

Ford a jeho tým sestavil seznam potenciálních ochranných států, které Washington mohl schválit. Kontaktoval se s několika evropskými zeměmi, ale „mnohé se seznamu se sami uzavřeli, když my jsme se uzavřeli," řekl Ford v telefonním rozhovoru FP, nyní vedoucí pracovník Institutu pro Střední východ. Ford se nicméně znal s českou velvyslankyní Filipi, z působení v Sýrii a ta souhlasila, že v Sýrii zůstane a české velvyslanectví bude otevřené.

„Eva byla kanálem pro žádosti USA o informace o amerických občanech [včetně dvou občanů] v Sýrii," řekl Ford. "Stále si myslím, že je užitečné mít tento kanál." Z osmi zaměstnanců české ambasády, jeden pracuje na plný úvazek pro USA.  Prostřednictvím videokonferencí je americké ministerstvo zahraničí informováno o situaci v terénu a díky tomu si může utvářen jasnější představu o tom, co se děje v zemi a v syrské vládě.

USA nikdy zcela nedokázaly blíže proniknout k Asadovu režimu, a to zejména po srpnu roku 2011, kdy americký prezident Barack Obama uvedl, že Assadův režim nemá legitimitu. Čeští velvyslanci na tom díky společné historii byli mnohem lépe.  „Eva měla lepší představu o syrské vládě," uznává sám Ford. Proto je ideální kandidátkou pro zprostředkování kontaktu mezi různými syrskými stranami a skupinami a americkou vládou, která je podle české perspektivy nutná k vyřešení krize. „Věříme, že syrský konflikt nemá vojenské řešení, ale pouze politické," uvedl český diplomat z Washingtonu.

Nicméně, Filipi nejedná jménem Spojených států. „Ochranná moc je standardním diplomatickým nástrojem a nevyžaduje, aby obě země sledovaly přesně tytéž politické linie", sdělila česká ambasáda FP. I tak si americká strana její práci nadmíru pochvaluje. „"Naše práce s českou vládou v Sýrii přinesla naše dvě země ještě blíže k sobě. Jsme nesmírně vděční za pomoc, kterou ona a celá Česká zájmová sekce USA poskytují americkým občanům v Sýrii a těšíme se na další spolupráci," uvedl americký ministr zahraničí ve svém prohlášení.

Ford poznamenává, že Češi hrají důležitou roli v Sýrii nejenom v oblasti diplomacie. ČR realizovala své první humanitární projekty v roce 2016 a od té doby třikrát dodala Sýrii humanitární pomoc: v lednu, březnu a červenci letošního roku. V lednu též čeští diplomaté zajistili propuštění polského občana, který byl od roku 2015 v syrském vězení.

Domácí pohled

FP poukazuje na to, že zatímco úloha ČR v Sýrii je vysoce hodnocená USA, v případě domácí půdy jsou názory mnohem rezervovanější. Časopis Respekt například publikoval články, ve kterých naznačuje, že česká přítomnost legitimizuje Asadův režim a samotná Fillipi jej nedostatečně kritizuje. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek navrhl v dubnu, že velvyslanectví by mohlo být uzavřeno, kdyby se ukázalo, že Asad používá chemické zbraně proti civilistům.

Na druhé straně barikády stojí Komunistický svaz mládeže (KSM), který Filipi a českou ambasádu obviňuje z toho, že slouží americkým imperialistickým zájmům. I tak ale KSM zmiňuje některé slova Filipi, které jsou kritické vůči aktivitám Západu v Sýrii. V debatě Bez politické korektnosti pořádané Institutem 2080 (jenž se prakticky transformoval do politické strany Realisté) v roce 2016 řekla, že Západ je částečně za válku odpovědný tím, že nedbal na expertní doporučení a následoval své spíše naivní pokusy o vyjmutí Sýrie z „Osy zla.“ V rozhovoru pro Českou televizi zase řekla, že nechápe, proč Západ podporuje syrské rebely, kteří mohou být nebezpeční pro syrské křesťany.     

Témata:  Syrská krize Bašár Asad USA Sýrie Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy