Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie ukončí na svém území těžbu ropy a plynu

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská vláda hodlá do roku 2040 ukončit veškerou těžbu ropy a zemního plynu na svém území i v zámořských teritoriích.

Vláda dnes představila návrh příslušného zákona, jehož přijetí chce dosáhnout ještě v letošním roce. Francie by se tak stala první zemí, která by podobný krok uskutečnila, uvedla agentura Reuters. Upozorňuje ale, že jde o převážně symbolické opatření. Produkce ropy a plynu ve Francii se totiž na domácí spotřebě podílí jen zhruba jedním procentem.

Francie podle návrhu přestane vydávat nová povolení k průzkumu a těžbě ropy a plynu. Prodlužování již vydaných povolení bude postupně omezovat tak, aby jejich platnost do roku 2040 vypršela. I po roce 2040 však bude země pokračovat v dovozu a zpracování ropy.

Podle francouzského ministra životního prostředí Nicolase Hulota návrh ukazuje odhodlání Francie splnit cíle v oblasti ochrany klimatu. Hulot už v červenci představil plán, podle kterého by se ve Francii měly do roku 2040 přestat prodávat benzinové i naftové automobily. 

Témata:  Francie ropa zemní plyn

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy