Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postavte se Západu, vyzval radikály Hamza bin Ládin

Po teroristických útocích je pozdě na to ptát se, jak jim zabránit
Po teroristických útocích je pozdě na to ptát se, jak jim zabránit
Foto: Pixabay

Damašek - Syn někdejšího vůdce teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládina, který zosnoval útoky z 11. září, Hamza bin Ládin v dnes zveřejněné nahrávce vyzývá muslimy po celém světě, aby podpořili džihád v Sýrii a postavili se Západu.

Hamza, který byl oblíbencem svého otce, se tak podle analytiků zřejmě chystá převzít vedení Al-Káidy, v jejímž čele v současné chvíli stoji Egypťan Ajmán Zavahrí. Informovala o tom agentura AFP.

V nahrávce, která byla zveřejněna na džihádistických webech Hamza bin Ládin své "muslimské bratry v Indonésii a Maghribu" vyzývá k "džihádu, který má ukončit agresi křižáků a šíitů". Konkrétní skupinu, ke které by se radikálové měli přidat, Hamza nejmenoval. Pomoci džihádu podle něj lze i finančně.

Syrská odnož Al-Káidy Fronta An-Nusra se zapojila do války v Sýrii v roce 2013, loni vazby na Al-Káidu přetrhala a přejmenovala se na Džabhat Fatah aš-Šám. Organizace s jinými povstaleckými skupinami bojuje proti armádě syrského prezidenta Bašára Asada.

Al-Káida je rivalem Islámského státu (IS), který je rovněž zapojen do syrské občanské války.

Hamza bin Ládin se od dětství objevoval v propagandistických materiálech Al-Káidy. Podle expertů se v současné chvíli připravuje převzít vedení této teroristické organizace a bude se snažit využít oslabení IS, aby sjednotil islamistické radikály po celém světě v jedné organizaci.

Americké ministerstvo zahraničí v lednu Hamzu bin Ládina zařadilo na černou listinu mezinárodních teroristů.

Témata:  Hamza bin Ládin terorismus Sýrie Al-Káida

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy