Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cholera si v Nigérii vyžádala už 44 obětí, na její zastavení jsou třeba miliony dolarů

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Abuja - Cholera si v severovýchodní Nigérii od poloviny srpna vyžádala 44 obětí na životech, v téměř 2300 případech byla zaznamenána nákaza či podezření na nákazu. K zastavení šíření nemoci je podle Spojených národů zapotřebí téměř deset milionů dolarů (zhruba 219 milionů korun). S odkazem na prohlášení OSN o tom dnes informoval zpravodajský server BBC.

První případ cholery byl v regionu zaznamenán 16. srpna. Od té doby se nemoc rozšířila zejména v táborech pro vysídlené osoby, kde žijí lidé, kteří uprchli před nigerijskou teroristickou organizací Boko Haram. Nedostatek čisté vody a nehygienické podmínky v těchto zařízeních k šíření nákazy přispívají.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

Dodržování správné hygieny je klíčové v boji proti průjmovým onemocněním a může pomoci ochránit před nákazou i více náchylné podvyživené děti. Průjmová onemocnění jsou podle OSN čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí dětí na světě. Před dovršením pěti let na následky těchto nemocí každoročně přijde o život téměř 500.000 dětí.

Témata:  cholera Nigérie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy