Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jednal s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, řeč byla i o KLDR

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

New York – Český prezident Miloš Zeman se dnes v New Yorku na okraj zasedání Valného shromáždění OSN setkal s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. 

Státníci spolu mluvili spolu o KLDR nebo o jaderné energetice, řekl ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Debata se vedla o problému, který představuje režim v Severní Koreji, ale také o jaderné energetice. Závěrem pan prezident obdržel maskoty blížící se olympiády," uvedl mluvčí.

Pan prezident se v sídle OSN v New Yorku setkal s prezidentem Korejské republiky Mun Če-inem. pic.twitter.com/tuC6SAOPj3

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 19. září 2017

Situaci na Korejském poloostrově z posledních měsíců provází ostrá rétorika. Naposledy americký prezident Donald Trump dnes v rámci všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN označil režim v KLDR za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Uvedl, že pokud bude Pchjongjang ohrožovat Spojené státy, nebudou mít Američané jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit.

Na závěr jednání obdržel pan prezident od korejského protějšku maskoty XXIII. zimních olympijských her v Pchjongčchangu. pic.twitter.com/zFI2i46Hjr

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 19. září 2017

Diktátorský režim Severní Koreje kritizuje i Zeman. Mun Če-in naopak před svým zvolením prezidentem v květnu 2017 sliboval mimo jiné vstřícnější postoj k Pchjongjangu. Jižní Korea je jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů České republiky mimo Evropu a jedním z největších investorů. V Česku působí třeba firmy Hyundai, Kiswire nebo Nexen.

Témata:  Miloš Zeman Severní Korea Mun Če-in Jižní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy