Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statiku mají narušenou stovky budov v Mexiku, následky zemětřesení jsou vážné

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Mexiko - Po ničivém zemětřesení z minulého týdne se mohou v Mexiku zřítit stovky budov. Na úřady se obracejí s obavami o své bezpečí obyvatelé desítek staveb, v nichž se po otřesech objevily praskliny.

Po otřesech, které měly sílu 7,1 stupňů a v jejichž důsledku zemřelo nejméně 324 lidí, zůstává nezvěstných téměř 50 osob. "Mohu říci, že v současnosti už je nepravděpodobné, že bychom nalezli někoho živého," uvedl šéf mexické civilní obrany Luis Felipe Puente s tím, že u zmíněných pohřešovaných se předpokládá, že jejich těla budou pod troskami.

Mexické úřady budou vyšetřovat možné porušení zákona v případě několika zřícených budov, které stály bez patřičných povolení. Je mezi nimi i škola na jihu metropole Mexika, při jejímž pádu zahynulo 19 dětí a sedm dospělých.

Statici nyní procházejí dům po domě a rozhodují o tom, zda budou moci dále bezpečně stát, bude je nutné vyztužit či je čeká demolice. Pádem je ohroženo na 360 domů, uvedla agentura AP.

Většina škol nadále zůstává zavřena, v průběhu dneška se budou děti moci vrátit jen do necelých 700 z téměř 9000 škol v mexickém hlavním městě.

Témata:  Mexiko zemětřesení EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy