Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda dobývá poslední město v rukách Islámského státu v Iráku

Irák
Irák
Foto: www.army.mil

Bagdád - Irácká armáda zahájila ofenzivu s cílem definitivně dobýt město Havídža, které tvoří společně s pásem území u hranic se Sýrií poslední pozice Islámského státu (IS) v zemi. Z Havídži za poslední dva týdny uprchly tisíce civilistů, mnohým však islamisté brání v odchodu, zatímco další se bojí nastražených výbušnin.

Operace irácké armády v oblasti začala 21. září, v pondělí vojáci obsadili leteckou základnu jižně od Havídži, kterou radikálové používali jako výcvikový tábor a logistickou základnu.

Mluvčí humanitárních operací OSN Jens Laerke v úterý uvedl, že od počátku irácké ofenzivy uteklo z Havídži téměř 20.000 lidí, dalších přes 70.000 je podle něj uvězněno v hustěji obydlených zónách, o které se v těchto chvílích bojuje.

Po dobytí Havídži by IS v Iráku kontroloval pouze pruh země západně od Bagdádu u hranic se Sýrií. Chalífát vyhlášený IS se de facto rozpadl v červenci, když irácké síly podporované Spojenými státy dobyly Mosul, jakési hlavní město IS v Iráku, napsal Reuters. Boje o Mosul se táhly devět měsíců.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy