Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příprava na válku? Iráčtí Kurdové podle médií vojensky posilují Kirkúk

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Správa autonomního Kurdistánu vyslala k městu Kirkúk 6000 ozbrojených mužů jako posily v přípravě na možnou operaci irácké armády. Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný zdroj z irácké armády dnes uvedla, že Bagdád už zahájil v provincii vojenskou akci.

Kurdský viceprezident Kosrat Rasúl Alí řekl, že se kurdská administrativa k vyslání posil rozhodla v souvislosti s hrozbou Bagdádu o možném napadení Kirkúku. Město je nyní v rukou kurdských milicí, které oblast v roce 2014 pomáhaly osvobodit od bojovníků IS.

Bagdád požádal Kurdy, aby vrátili správu nad městem i celou provincií centrální irácké vládě, když Kurdové v září uspořádali referendum o své nezávislosti. Podpořilo ji až 90 procent hlasujících. Plebiscit se konal nejenom v kurdských autonomních provinciích, ale i v oblastech obývaných Kurdy a dosud formálně patřících pod iráckou správu, což je i případ Kirkúku.

"Irácká armáda postupuje, aby se dostala na pozice z roku 2014," tvrdí zdroj z irácké armády. Jde o pozice, které od té doby zaujali kurdští pešmergové. Podle generála, s kterým AFP hovořila, irácké jednotky obsadily bez boje základnu západně od města Kirkúk poblíž silnice vedoucí do Tikrítu. Generál řekl, že ještě ve čtvrtek na místě byli pešmergové a že tam po nich zůstala munice.

Poradce kurdského prezidenta Masúda Barzáního na twitteru napsal, že v "okolí Kirkúku jsou stále tisíce plně ozbrojených příslušníků kurdských milicí". "Mají rozkaz bránit se za každou cenu a jsou připraveni odpovědět na případný útok. My situaci nebudeme vyhrocovat, budeme se jen bránit, a pokud na nás zaútočí, vytlačíme je," sdělil poradce.

Témata:  Irák Kurdové

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy