Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí eskaluje: Irácké síly podle Kurdů útočí na Kirkúk, okolí již obsadily

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Napětí po kurdském referendu o nezávislosti eskaluje. Irácké síly dnes ráno zahájily na několika frontách velký útok na město Kirkúk, které je v rukou kurdských milicí. Irácká televize už předtím informovala, že irácké jednotky získaly kontrolu nad rozsáhlými oblastmi kolem Kirkúku. P

Irácká státní televize informovala, že irácké jednotky získaly kontrolu nad rozsáhlými oblastmi kolem Kirkúku, jež jsou bohaté na ropu. Armáda tvrdí, že vojáci mají pod kontrolou silnice a celou infrastrukturu, včetně rafinerie.

Kurdské jednotky uvedly, že na jihu města zničily nejméně pět vojenských terénních vozidel, která používají provládní milice. Stalo se tak podle nich po "nevyprovokovaném útoku" těchto milic.

Iráckým silám se ale následně podařilo získat kontrolu nad vojenskou základnou K1, která leží na severozápad od Kirkúku. Základnu, kterou v roce 2003 vybudovali Američané, měli od roku 2014 pod kontrolou Kurdové, kteří ji získali při chaosu, který vznikl během ofenzivy proti takzvanému Islámskému státu (IS). Základna K1 se pak stala jednou z nejdůležitějších kurdských vojenských objektů.

Irácký premiér Hajdar Abádí nařídil svým vojákům, aby v Kirkúku zajistili bezpečnost ve spolupráci s místním obyvatelstvem a pešmergy, což je označení pro kurdské milice.

Na jih od Kirkúku na sebe vzájemně pálilo irácké a kurdské dělostřelectvo, sdělily agentuře AFP vojenské zdroje z obou stran. Mluvčí kurdských sil brigádní generál Bahzád Ahmad agentuře AP sdělil, že provládní síly získaly kontrolu nad ropnou rafinerií jižně od Kirkúku a nad dalšími průmyslovými komplexy. Provládní jednotky podle něj ve městech Túz Chúrmátú a Dakúk zapálily mnoho domů a zabily mnoho lidí. Počet mrtvých nicméně neuvedl. Kurdům se při bojích podle Ahmada podařilo zničit dva tanky iráckých sil.

Pentagon následně vyzval irácké i kurdské síly, aby zabránily další eskalaci a neohrožovaly společný boj proti IS. Mluvčí mezinárodní letecké koalice plukovník Ryan Dillon pak na twitteru napsal, že Spojené státy situaci kolem Kirkúku pozorně sledují a vyzval obě strany konfliktu, aby se vyvarovaly eskalace bojů.

Bezprostřední postup na Kirkúk zahájily vládní jednotky v neděli kolem půlnoci. Město i okolí bohaté na ropu měli pod kontrolou pešmergové, kteří oblast kontrolují od roku 2014, kdy irácká armáda uprchla před ofenzivou IS v severním a západním Iráku.

Iráčtí Kurdové v neděli odmítli zrušit výsledek referenda a znovu Bagdádu nabídli řešit spor dialogem. Irácká vláda vydala prohlášení, podle něhož Kurdové povolali do Kirkúku bojovníky Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Západ označuje za teroristickou organizaci. Bagdád označil tento krok za "vyhlášení války". Kurdské vedení ale tvrzení vlády odmítlo.

Témata:  Irák Kurdové Pentagon

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy