Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drony USA v Jemenu zaútočily na výcvikové tábory IS, zabily desítky islamistů

Dron U.S. AIR FORCE
Dron U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Saná - Při náletech armády USA na dva výcvikové tábory Jemenu byly zabity desítky bojovníků Islámského státu (IS). Americké útoky na radikály v Jemenu zesílily poté, co v Bílém domě na začátku roku usedl Donald Trump.

Podle zdroje agentury AP Američané použili bezpilotní letouny. Letecké údery podle Pentagonu narušily snahy islamistů vycvičit v provincii Bajdá nové bojovníky, kteří by pomocí kalašnikovů, kulometů a granátometů prováděli útoky v zemi na jihu Arabského poloostrova.

Spojené státy se obávají posílení vlivu Islámského státu i teroristické sítě Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP). Teroristé využívají chaosu, který v Jemenu vyvolává občanská válka.

Konflikt mezi vládou prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Od jara 2015 pomáhá vládním jednotkám mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií, šíitské povstalce podporuje Írán. Jemen se potýká s humanitární krizí.

Témata:  Jemen "bezpilotní letouny ""drony""" U.S. AIR FORCE Drony

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy