Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie může kvůli migrantům způsobit humanitární krizi

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzval Austrálii, aby odvrátila humanitární krizi, která hrozí při uzavření australského internačního zařízení pro běžence na ostrově Manus v Papui-Nové Guinei.

Canberra plánuje středisko uzavřít 31. října, nejasný však zatím zůstává osud 900 běženců, kteří zde přebývají. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

"Vytvořit současnou krizi a nyní opustit zranitelné lidské bytosti by bylo nehorázné," komentoval situaci místní pracovník UNHCR Thomas Albrecht. Austrálie podle něj právně ani morálně nemůže jednoduše opustit ty, které násilím přemístila na ostrovy Manus v Papui-Nové Guinei a Nauru.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku a běžence, kteří doplují k australským břehům, zadržuje a posílá do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Za provozování táborů Canberra těmto zemím platí.

Témata:  Austrálie uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy