Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané zajali údajného spolupachatele útoku na konzulát v Benghází

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází
13 hodin: Tajní vojáci z Benghází
Foto: Paramount Pictures

Washington - Americké zvláštní jednotky zajaly v Libyi muže, který se údajně zásadní měrou podílel na útoku proti americkému konzulátu v Benghází v září 2012.

Při incidentu zahynul velvyslanec Christopher Stevens, jeden zaměstnanec ministerstva zahraničí a dva najatí bezpečnostní pracovníci.

Bílý dům v prohlášení uvedl, že zadrženým je Mustafa Imám. Podle prezidenta Donalda Trumpa, který zásah schválil, bude muž v USA postaven před soud. Zajatec je podle agentur již přepravován do Spojených států.

Operace vedoucí k jeho zadržení byla provedena v součinnosti s mezinárodně uznávanou libyjskou vládou.

Incident se přetřásal mimo jiné během loňské předvolební kampaně, kdy na prezidentku kandidovala Hillary Clintonová, která v době útoku byla ministryní zahraničí ve vládě demokrata Baracka Obamy. Clintonové republikánští politici kladli za vinu, že nedokázala životy Američanů ochránit.O události byl natočen film, který prošel i českými kiny. Jmenoval se 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází.

Témata:  Libye film 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází U.S. ARMY

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy