Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté z TI varují: Ukrajinské zboží se pašuje na Donbas i přes vojenské koridory

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Pašeráci převáží zboží ukrajinské produkce do ukrajinských separatistických oblastí přes oficiální kontrolní koridory i mimo ně. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila ukrajinská pobočka mezinárodní protikorupční organizace Transparency International (TI).Pomáhají jim prý také ukrajinští vojáci.

Podle aktivistů se pašují mimo jiné potraviny, léky, elektronika nebo textil. Ukrajinské zboží se prý pašuje na území separatistů přes oficiální silniční a železniční přechody, prostřednictvím humanitárních a logistických center určených pro maloobchod (kde se místo toho uskutečňuje velkoobchod s rebely), mimo určené kontrolní koridory nebo prostřednictvím takzvaného přerušeného tranzitu. Ten se uskutečňuje přes území Ruska.

Podle zprávy aktivistů pašují překupníci zboží i v opačném směru. Přes Ukrajinu pak z Donbasu do Evropské unie putují především cigarety, alkohol a drogy.

TI také upozorňuje, že do nezákonného obchodování s rebely jsou zapojeni vojáci i další ukrajinští činitelé, někteří spolupracují přímo se separatisty. Při převozu zboží obdrží hlídka úplatek, který následně předá svému nadřízenému a ten často svému veliteli.

"Nelegální obchodování s regiony (separatistů) podporují dva faktory: vysoké výnosy a vysoká poptávka po ukrajinském zboží na těchto územích," cituje zprávu list Ukrajinska pravda.

Konflikt na východě Ukrajiny vypukl v roce 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Radikálové v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země vyhlásili následně takzvané lidové republiky. Boje mezi ukrajinskou armádou a separatisty si doposud vyžádaly na 10.000 životů, z regionu uprchly bezmála tři miliony lidí.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy