Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generál bosenských Chorvatů u tribunálu v Haagu vypil jed, v nemocnici zemřel

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Haag - Generál bosenských Chorvatů Slobodan Praljak, který dnes během odvolacího procesu u mezinárodního soudu v Haagu (ICTY) požil jed, zemřel v nemocnici. K dramatickému přerušení jednání došlo ve chvíli, kdy senát potvrdil předchozí rozsudky třem odsouzeným. Soud posléze potvrdil rozsudky i zbývající trojici.

Senát trestního tribunálu potvrdil předchozí verdikt pro 72letého generála na 20 let za mřížemi. "Odmítám váš rozsudek, Praljak není zločinec!" vykřikl bývalý generál, vytáhl z kapsy lahvičku a její obsah vypil.

ICTY měl dnes vynést svůj poslední rozsudek právě v odvolacím procesu s šesti bosenskými Chorvaty, souzenými za zločiny na muslimském obyvatelstvu během války v letech 1992-1995.

Ve zdůvodnění původního rozsudku se uvádělo, že šest bývalých politických a vojenských vůdců bosenských Chorvatů nese odpovědnost za pronásledování, vyhánění a vraždění Muslimů během války v Bosně v letech 1992-1995. Tyto zločiny přitom byly součástí plánu podporovaného tehdejším vedením sousedního Chorvatska. Soud dospěl k závěru, že tehdejší chorvatský prezident Franjo Tudjman, který již zemřel, byl klíčovým účastníkem plánu, jehož cílem bylo vytvořit v Bosně chorvatský ministát s možností později ho případně připojit k Chorvatsku.

Témata:  Mezinárodní trestní tribunál v Haagu válka v Jugoslávii Nizozemí soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy