Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bavorský premiér Seehofer skončí ve funkci, nahradí ho Söder

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Mnichov - Bavorský premiér Horst Seehofer (68) dle médií skončí v prvním čtvrtletí příštího roku ve funkci, jeho pozice se kvůli volebnímu výsledku stala neudržitelnou. Nahradit ho má tamější ministr financí Markus Söder (50).

Křesťanskosociální unie (CSU) v zářijových volbách sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu, což zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách příští rok CSU ztratí většinu v bavorském parlamentu.

Rozhodnutí o své politické budoucnosti sliboval Seehofer už před dvěma týdny, definitivně nakonec padlo dnes na zasedání poslanců CSU v bavorském zemském sněmu.

Na čele vlády spolkové země sousedící s Českem Seehofera vystřídá ministr financí Söder. Další možný uchazeč o tento post - bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann - dal najevo, že do souboje se Söderem nepůjde.

CSU, která je sesterskou stranou křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové, dlouhá desetiletí dominuje bavorské politice a obsazuje post tamního ministerského předsedy. V současném zemském sněmu má strana nadpoloviční většinu. Aktuální průzkum ji ale přisoudil "jen" 37 procent hlasů.

Témata:  Horst Seehofer Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy