Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráckému vojsku se podařilo dobýt město Rutba, radikálové utekli

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Vojáci získali kontrolu nad západoiráckým městem Rutba, které téměř dva roky ovládal Islámský stát. Radikálové kladli jen malý odpor nebo rovnou utekli.

Iráckým vojákům pomáhaly nálety koalice vedené Spojenými státy. Podle hlavního amerického velitele v Bagdádu Seana MacFarlanda jde o důležité vítězství navzdory tomu, že Rutba je jen malé město.

Dobytí Rutby totiž umožňuje znovuotevření hlavní silnice mezi Ammánem a Bagdádem, která je důležitou ekonomickou tepnou země.

Jak uvedl jiný z americký generálů Bill Mullen, pro dobytí města byly klíčové nálety USA, které přiměly islamistické bojovníky k útěku. Ve městě se prý dříve nacházelo několik stovek bojovníků IS. Když tam Iráčané dorazili, narazili ale jen na asi třicítku ozbrojenců. Ostatní uprchli na sever do města Káim nebo přes hranici do Sýrie.

Témata:  Irák Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.