Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zrušily zákaz laboratorních experimentů s viry SARS, MERS a chřipky

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Washington - Po třech letech zrušila americká vláda zákaz laboratorních experimentů se smrtícími viry. Zákaz byl původně na takové výzkumy uvalen kvůli bezpečnostním pochybením, která se týkala například sněti slezinné či virů ptačí chřipky.

Vláda USA rozhodnutí zdůvodnila tím, že výhody v podobě připravenosti na boj s nemocemi převažují všechna rizika, napsal dnes zpravodajský server BBC.

Kritici vládního rozhodnutí tvrdí, že práce s nebezpečnými viry a jejich množení může nedopatřením vyvolat smrtelné rozšíření nákazy. Zastánci programu jsou naopak přesvědčeni, že výzkum bude mít neocenitelný přínos pro boj s virovými pandemiemi.

Americké laboratoře nyní budou moci pracovat s chřipkovými viry a koronaviry SARS a MERS, které způsobují závažná respirační onemocnění.

Nově bude muset práci s nebezpečnými viry schválit pro každý projekt zvláštní vědecký panel. Pokud tato komise rozhodne, že neexistuje žádná bezpečnější alternativa výzkumu, bude moci takové počínání odsouhlasit.

Témata:  USA vědci MERS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy