Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzské islamistky budou souzeny v Sýrii

Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Foto: JustPaste.It

Paříž - Francouzské islamistky, které se přidaly k Islámského státu (IS) a které zadržely kurdské jednotky v Sýrii, budou souzeny v syrském Kurdistánu, pokud jim místní justice bude schopna zajistit spravedlivý proces.

Řekl to dnes podle agentury AFP mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux. Reagoval tak na středeční žádost jedné z radikálek, aby byla souzena ve své vlasti.

Kurdské síly v poslední době zatkly nejméně dvě Francouzky. Jednou z nich je i Emilie Königová (33). Hrála důležitou roli jako propagandistka IS. Její matka francouzské úřady vyzvala, aby pomohly její dceři a jejím třem dětem, které se narodily v Sýrii, k návratu do vlasti.

Podle francouzských úřadů se nyní v iráckých a syrských věznicích a táborech nachází několik desítek dospělých Francouzů - bojovníků IS a jejich manželek. Otázka osudu matek a jejich dětí je považována za choulostivou. Francouzský prezident Emmanuel Macron v listopadu uvedl, že v těchto případech budou úřady postupovat individuálně.

Témata:  Francie Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.