Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdská policie popravila zajatce z IS? Tamní autonomie to odmítá

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Irbíl - Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že kurdské bezpečnostní složky na severu Iráku loni zabily přes sto příslušníků Islámského státu (IS), které držely jako válečné zajatce. Kurdská autonomie tvrzení HRW odmítá.

HRW přičítá odpovědnost za hromadné mimosoudní popravy zajatců kurdským policejním silám Asájiš. Podle organizace byli mezi válečnými vězni cizinci i Iráčané. Zadrženi byli u vesnice Sáhil al-Malíha ležící 70 kilometrů severozápadně od Mosulu a následně převezeni do věznice ve vesnici Šilgia.

Část z nich byla podle HRW zabita a pohřbena v hromadných hrobech v záplavové lokalitě nedaleko mosulské přehrady. Podle místních svědků příslušníci sil Asájiš během jednoho dne loni v létě zastřelili asi 150 zajatců.

Kurdská autonomie uvedla, že nešlo o zajatce, ale o vysídlené osoby, které nebyly zabity, ale byly převezeny do uprchlických táborů. HRW proto vyzvala kurdské úřady a iráckou vládu, aby se případem začaly okamžitě zabývat a před každoročními dešti do oblasti vyslaly forenzní experty.

Tvrzení HRW se opírá o analýzu fotografií, včetně satelitních snímků a videa, na kterém je hromadný hrob, zřejmě vyhloubený buldozerem někdy mezi 5. červencem a 3. zářím loňského roku. "Důkazy nasvědčují tomu, že bezpečnostní složky Asájiš vykonávaly hromadné popravy zadržených údajných členů IS," uvedla Lamá Fakíhová z HRW s tím, že kurdská policejní skupina takto připravila o život desítky, možná stovky lidí.

Témata:  Islámský stát Kurdové Human Rights Watch

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy