Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Nový Zéland se řítí cyklon Gita, doprovází ho vítr o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Wellington - K Novému Zélandu se blíží cyklon Gita, který doprovází vítr o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Místní aerolinky Air New Zealand kvůli nepříznivému počasí zrušily až do dnešního večera všechny spoje.

Cyklon Gita by měl na Nový Zéland dorazit dnes pozdě večer místního času. Už nyní ale ostrovní stát sužují lijáky, které na mnoha místech způsobují záplavy.

Mimořádný stav kvůli vydatným srážkám už vyhlásilo město Christchurch, které leží na východním pobřeží Jižního ostrova. Pobřežní města ve střední části země se podle meteorologů musí připravit také na mořské vlny, které mohou dosahovat výšky až šesti metrů.

Úřady na mnoha místech v severní části Jižního ostrova zrušily výuku. Premiérka Jacinda Ardernová vyzvala obyvatele své země, aby nebrali varování meteorologů na lehkou váhu. "Prosím, buďte opatrní," řekla.

Cyklon Gita se už v minulých týdnech přehnal přes Samou, Americkou Samou, Tongu a Fidži. Na některých místech dosahoval rychlosti až 275 kilometrů za hodinu a na tichomořských ostrovech napáchal značné škody. Podle meteorologů se v této oblasti jedná o jednu z nejhorších bouří za posledních několik desítek let.

Témata:  Nový Zéland hurikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy