Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo v ohrožení? V zemi je 760 nebezpečných islamistů, varují kriminalisté

Policie Německo
Policie Německo
Foto: INT

Berlín - Jak ukazují aktuální data Spolkového kriminálního úřadu (BKA), v Německu se nyní nachází zhruba 760 islamistů, které úřady považují za nebezpečné. Před pěti lety jich bylo asi 140. Z Německa odjelo 980 radikálů bojovat za Islámský stát.

Ve srovnání s daty BKA z února jde v obou kategoriích o lehký nárůst. Před dvěma měsíci kriminalisté za nebezpečné považovali 750 islamistů. Na území ovládaná IS v Iráku, Sýrii a některých severoafrických zemích se podle únorových dat od roku 2012 vydalo 970 lidí z Německa.

Z islamistů, kteří mohou představovat nebezpečí, je v současnosti 153 v německých věznicích.

Už v únoru ředitel kriminálního úřadu Holger Münch varoval, že možnost, že islamisté v Německu spáchají teroristický útok, je nadále vysoká. Islamistická scéna podle něj čítá celkem až 11.000 lidí, jen minimum z nich je ale skutečně nebezpečných.

Počet pravicových či levicových extremistů ochotných spáchat teroristický čin je poměrně nízký. Za nebezpečné považují kriminalisté 26 osob z krajně pravicové a jen dvě osoby z krajně levicové scény.

Témata:  Německo terorismus Islámský stát policie Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy