Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové možná mají na Trumpa kompro, Jde o hodně zvrácený materiál, tvrdí exšéf FBI

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Bývalý šéf FBI James Comey v rozhovoru s televizí ABC prohlásil, že Rusové možná mají na amerického prezidenta Donalda Trumpa kompromitující informace. Také uvedl, že Trump "nezměrně poškozuje" instituční a kulturní normy.

Podle Comeyho vykazují činy amerického prezidenta "jisté známky maření spravedlnosti". Trumpovo morální ustrojení je nedostatečné pro výkon prezidentské funce: "pravda pro něj nepředstavuje velkou hodnotu", uvedl dále Comey. 

Exšéf FBI se obává, že Trumpova návštěva Moskvy v roce 2013, kde údajně v hotelu přihlížel tomu, jak na sebe močí prostitutky, by mohla sloužit Rusům jako potenciální materiál k vydírání. "Je to možné, ale s jistotou to nevím," odpověděl Comey na otázku, zda Rusové kompromitují materiály skutečně mají.

"Člověk..., který o ženách mluví jako o kusu masa a stejně tak se k nim chová, jenž soustavně lže o méně i více důležitých věcech a po Američanech chce, aby mu to věřili, není z morálního hlediska vhodnou osobou na výkon úřadu prezidenta Spojených států," uvedl Comey.

Trump nečekaně Comeyho odvolal počátkem loňského května. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. Spekulace o tom, že odvolání souvisí s vyšetřováním bývalého hlavního bezpečnostní poradce Bílého domu Michaela Flinna kvůli údajnému ruskému ovlivňování předloňských prezidentských voleb, prezident odmítl.

Podle zprávy tajných služeb zveřejněné loni v lednu se Flynn scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Kontakty začaly ještě před listopadovými volbami a pokračovaly během předávání moci Trumpovi. Flynn nakonec v únoru 2017 odstoupil.

Podle Comeyho je možné, že se Trump pokusil bránit výkonu spravedlnosti, když loni v únoru nechal vyklidit Oválnou pracovnu Bílého domu a posléze v ní Comeyho přesvědčoval, aby od vyšetřování Flynna upustil.

V úterý vyjde kniha A Higher Loyalty (Vyšší věrnost), v níž bývalý ředitel FBI Trumpa přirovnává k mafiánskému bossovi. "Sotva jsem toho chlapa znal. Jen další z mnoho lží," komentoval Trump v neděli na twitteru Comeyho tvrzení, že si po něm prezident žádal loajalitu. Comey by podle něj měl skočit ve vězení. "Jak to, že zveřejnil tajné informace (vězení). Proč lhal Kongresu (vězení)," napsal Trump.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy