Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci mají vždy přednost? Postižené matce sebrali byt, dostali ho migranti

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Londýn - Soužití s uprchlíky může být pro někoho velmi náročné. Své o tom ví tělesně postižená matka z Velké Británie, která měla dostat obecní dům. Úřady jej však daly migrantům.

Na smutný případ upozornila dcera postižené matky Emily Woodová. Ta se zúčastnila televizní debaty s názvem How Should I Vote na televizi BBC, v níž se živě diskutovalo o brexitu.

Emily jako zastánkyně brexitu upozornila na jedno z nejžhavějších témat současnosti, na migraci a vliv, který má na Velkou Británii. Divákům sdělila, že její matka, která je tělesně postižená, již několik let čeká na obecní dům. Když už to vypadalo, že by jej mohla dostat, na seznamu čekatelů ji předběhli migranti, které místní úřady upřednostnili před nemocnou britskou občankou.

"S mámou bydlíme v domě, který ale nevyhovuje jejím zdravotním potřebám. Máma je invalida a potřebuje bungalov. Jenže místo nás ho dostali imigranti. Říkám špatně, když si myslím, že odchod z Evropské unie by byla dobrá věc?" ptá se naštvaná dcera.

Poslanec britského parlamentu a předseda Skotské národní strany Alex Salmond ale oponoval, že není třeba spojovat migraci s tím, že na některé občany nevyšly obecní byty. "Pokud jich je málo, je třeba postavit více domů a ne vyhánět lidi ze země," uvedl. Emily, která se živí jako hudební producentka, ale taková odpověď neuspokojila. "Kam všechny ty migranty chcete dát, když nemáme dostatek domů? Kam je všechny proboha dáme?" reagovala.

Do debaty se zapojila i studentka z publika, která Woodové vzkázala, že rodiny imigrantů pomáhaly Británii budovat, takže namísto vyhánění by měla bojovat za to, aby se pro ně postavilo více domů. Woodová to prý již udělala, bez jakéhokoliv výsledku.

Témata:  Velká Británie uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy