Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostře sledovaná oslava Hitlerových narozenin se obešla bez násilí

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Východoněmecká obec Ostritz má za sebou původně dvoudenní festival, na který v pátek a v sobotu přijely stovky neonacistů z různých zemí při příležitosti pátečních narozenin nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Akce se obešla bez vážnějších incidentů, o což se zasloužila mimořádná bezpečnostní opatření a velké nasazení policejních sil, konstatoval dnes podle portálu Focus policejní ředitel Holger Löwe, který policejní operaci řídil.

Do saského městečka s 2300 obyvateli, které leží na hranicích s Polskem a nedaleko severu Čech, přijeli radikálové nejen z Německa, ale také z Rakouska, Švýcarska, Polska a rovněž z Česka. Podle policie jich bylo kolem 1200. Protestní protineonacistické akce, která se v obci konala současně, se podle agentury DPA zúčastnilo zhruba 3000 lidí.

Policie až dnes upřesnila počet policistů, kteří během extremistického srazu v areálu jednoho z místních hotelů byli v pohotovosti. Löwe měl k dispozici na 1900 strážců pořádku, včetně příslušníků spolkové policie. Saským policistům vypomohli kolegové z policejních sborů Berlína, Bádenska-Württemberska a Durynska.

Od pátku do dnešního poledne bylo v Ostritzi podle policejní zprávy zaznamenáno přes 70 trestných činů a sedm přestupků, ale nic nadmíru závažného. Konflikty mezi neonacisty a účastníky protestní akce nazvané festival míru se policistům podařilo udržet na verbální úrovni. K poměrně poklidnému průběhu možná přispěl i soudem potvrzený zákaz alkoholu, kterému se neonacisté museli podřídit.

Témata:  Německo Adolf Hitler policie Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy