Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayové se daří. Vyhrála další hlasování o brexitu

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Vláda britské premiérky Theresy Mayové vyhrála další klíčová hlasování o dodatcích k zákonu o brexitu, jež navrhla horní komora parlamentu či opoziční labouristé.

Dolní sněmovna nejprve zamítla labouristický dodatek, ve kterém požadovali, aby vláda s Bruselem vyjednala plný přístup k jednotnému trhu. Následně neschválila ani dodatek Sněmovny lordů, který žádal setrvání země v Evropské hospodářském prostoru (EHP), informoval britský list The Guardian.

Zákon o odchodu z EU má zajistit právní kontinuitu po brexitu. Obě komory parlamentu ho musejí schválit před samotným odchodem země z EU 29. března příštího roku. 

Situaci zkomplikovala nevolená Sněmovna lordů, která v uplynulých měsících schválila proti vůli vlády patnáct dodatků k normě, které jsou nakloněny užší spolupráci s Evropskou unií po brexitu.

Zástupci Sněmovny lordů požadovali například setrvání Spojeného království v celní unii s EU a Evropském hospodářském prostoru (EHP). Ten kromě zemí EU zahrnuje i nečlenské státy Norsko, Island a Lichtenštejnsko a poskytuje přístup na jednotný trh s volným pohybem zboží, osob, služeb a kapitálu.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy