Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bitva o letiště v přístavu Hudajdá začala, arabská koalice shazuje bomby

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Dobytí přístavu Hudajdá by bylo pro koalici v čele se Saúdskou Arábií zásadním vítězstvím, protože jde o klíčové místo, který se šíitští povstalci (Hútíové) zásobují a jímž také proudí humanitární pomoc do Jemenu. Dnes začala bitva o letištní komplex.

Útoku arabské koalice na letiště předcházely boje s šíitskými povstalci. "Zaútočili na letiště. Je to poprvé, co boje tak jasně rozeznáváme. Slyšíme dělostřeleckou a kulometnou palbu," sdělil svědek agentuře Reuters. Podle něj předtím letiště bombardovala letadla.

Koalice zahájila boj o přístav Hudajdá před týdnem. K jejím členům patří i Spojené arabské emiráty, které v pondělí vyzvaly povstalce, aby město opustili, mají-li být útoky zastaveny. Ministr zahraničí SAE Anvar Karkáš řekl, že koalice se snaží minimalizovat riziko pro civilisty a umožní šíitům odejít do metropole Saná, kterou stále ovládají.

Jemenská válka vypukla v roce 2014 a dosud si vyžádala na 10 tisíc mrtvých Boje vyvolaly rozsáhlou humanitární krizi, podle OSN potřebuje nějakou formu pomoci 22 milionů Jemenců. Na pokraji vyhladovění je přes osm milionů z nich.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy