Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO spustí pod vedením Kanady výcvikovou misi v Iráku

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - Kanada se první rok ujme velení nové výcvikové mise NATO v Iráku a přispěje do ní 250 příslušníky svých ozbrojených sil.

Na summitu Severoatlantické aliance v Bruselu to dnes oznámil kanadský premiér Justin Trudeau. Summit by měl zahájení mise potvrdit.

NATO se už nyní na výcviku iráckých vojáků podílí, přímo v zemi například působí i čeští vojáci. Další výcvikové aktivity se odehrávají mimo irácké území. Nově by od podzimu ale měly stovky aliančních instruktorů pomáhat na žádost irácké vlády přímo v zemi s cílem napomoci stabilizaci Iráku a boji s terorismem ve všech jeho formách a projevech.

Alianční odborníci budou k dispozici iráckému ministerstvu obrany a kanceláři tamního poradce pro národní bezpečnost a budou školit irácké vojenské instruktory. Podle názoru NATO je totiž profesionální a odpovědný bezpečnostní sektor klíčem ke stabilitě Iráku i širšího regionu.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Irák

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy