Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katastrofa v Nairobi: Při přesunu ohrožených nosorožců jich 10 zemřelo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Nairobi - Z 11 kriticky ohrožených nosorožců dvourohých, kteří byli z Nairobi převezeni do nového národního parku v Keni, přežil pouze jeden. A toho zranil lev. Nosorožci měli v národním parku Tsavo přispět ke zvýšení populace tohoto ohroženého druhu.

Zvířata uhynula následkem dehydratace, žaludečních vředů a špatně koordinovaného přesunu. Rovněž se o hovořilo o tom, že voda v národním parku obsahovala příliš soli. Devět zvířat uhynulo před dvěma týdny, smrt desátého nosorožce a zranění jedenáctého úřady oznámily dnes.

Další tři nosorožci měli být do parku přemístěni ale kvůli úhynu zvířat byla akce zrušena. V souvislosti s úhynem bylo propuštěno ze zaměstnání několik osob, včetně šéfa Keňské agentury na ochranu divoké zvěře (KWS).

Ochránkyně přírody Paula Kahumbuová z nevládní organizace WildlifeDirect již dříve uvedla, že ztráta nosorožců je "naprostá katastrofa". V Keni žije 80 procent světové populace nosorožců dvourohých.

Témata:  nosorožci Keňa zvířata

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy