Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump přiznal, jak to opravdu bylo: Jeho syn chtěl od Rusů informace o Clintonové

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump přiznal, že se jeho syn v červnu 2016 setkal s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou, aby získal informace o Hillary Clintonové. Setkání v newyorské Trump Tower se zúčastnil i prezidentův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort.

Téma schůzky je klíčové pro vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby, v nichž v roce 2016 Trump nad Clintonovou zvítězil.

"Cílem schůzky bylo získat informace o soupeři, zcela legálně, jak je v politice běžnou praxí. Nikam to ale nevedlo," napsal šéf Bílého domu v neděli na twitteru s tím, že o setkání svého syna s ruskou advokátkou předem nevěděl. Podle agentury Reuters se zatím jedná o nejotevřenější vyjádření prezidenta k tématu schůzky.

Když list The New York Times poprvé v červenci 2017 informaci o setkání zveřejnil, uvedl Trump junior v prohlášení, že tématem jednání s Veselnickou byl zrušený program adopcí ruských dětí americkými občany. Prohlášení Trumpovi mladšímu tehdy nadiktoval jeho otec.

Prezidentův syn nicméně následně připustil, že na schůzku s Veselnickou přistoupil po příslibu kompromitujících informací na Trumpovu demokratickou protikandidátku ve volbách.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová volby v USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy