Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vojenská cvičení s Jižní Koreou navzdory KLDR nezruší

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Spojené státy se nechystají zrušit další vojenská cvičení s Jižní Koreou. Některá velká cvičení byla pozastavena jako gesto dobré vůle vůči KLDR, zatímco jiná pokračovala.

Novinářům to dnes podle agentury Reuters potvrdil americký ministr obrany Jim Mattis. Řekl také, že USA spolupracují se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty na zpřesnění leteckých úderů v Jemenu. Reagoval tak na kritiku ze strany OSN kvůli vysokému počtu civilních obětí v zemi.

"Přikročili jsme k přerušení některých největších cvičení jako důkaz dobré vůle vyplývající ze singapurského summitu," řekl Mattis s poukazem na červnovou schůzku amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. "V tuto chvíli nemáme v plánu rušit žádná další cvičení," řekl Mattis a dodal, že zatím nebylo rozhodnuto o velkých cvičeních v příštím roce.

Šéf Pentagonu se dnes vyjádřil také k vojenskému působení USA v oblasti Blízkého východu. Uvedl například, že Spojené státy aktivně hovoří s Ruskem o používání chemických zbraní v Sýrii. Některá média totiž nedávno přinesla informaci, že Sýrie přemisťuje chemické zbraně do oblastí pod kontrolou povstalců. Americké ministerstvo zahraničí podle Mattise "aktivně komunikuje" s Ruskem s cílem takovému počínání zabránit.

Témata:  U.S. ARMY Jižní Korea USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy