Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci z lodě Aquarius přiletěli do Francie. Popsali útrapy, které prožili na cestě do Evropy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž/Valletta - Z Malty dnes odletělo do Paříže 59 uprchlíků, které před dvěma týdny na ostrov přivezla loď Aquarius a které se Francie rozhodla převzít. Súdánka Midra (29) přiznala, že o zemi, která ji má přijmout, neví nic. Přesto říká, že až zavolá domů zprávu, že je ve Francii, její rodině se uleví.

Téměř pro všechny to byl první let v životě. To, že zamíří do Francie, se mnozí dozvěděli ani ne dva dny před odletem. "Vůbec jsme nespali, celou noc jsme slavili," popsala náladu před odletem Irène z Kamerunu. Byla šťastná, že může opustit Maltu, kde měla zakázáno vycházet z ubytovny.

Celkem bylo v letadle 12 žen. Jejich cestu na Maltu provázelo násilí. Další mladá Kameruňanka Dorcas byla v libyjské metropoli Tripolisu nucena k prostituci. "Byla jsem tam šest měsíců... Jednoho dne mě odvedli k moři a 25 nás naložili do člunu," líčí. Na moři strávili migranti tři dny "bez jídla a bez pití".

Bývalý eritrejský voják Habtommr byl na své cestě šest týdnů zadržován, dokud jeho blízcí nezaplatili výkupné 3300 dolarů. "Libyjci pijí, kouří, znásilňují chlapce i dívky, je to nelidské. Dnes jsem naživu, ale jakoby ve mně něco umřelo," popisuje své zkušenosti 36letý muž. 

Po příletu na pařížské letiště Roissy byli migranti rozděleni do několika autobusů, které s nimi zamířily do ubytoven v různých koutech Francie. "Bude to obtížné a s tím počítám. Ale vím, že to půjde," citovala AFP 23letého Nigerijce Augustina.

Témata:  uprchlíci Francie Malta

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.