Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS opět řádil v Sýrii, unesl mnoho civilistů

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Ozbrojenci z Islámského státu (IS) zaútočili na provizorní tábor na východě Sýrie, ve kterém žili lidé bez přístřeší, a unesli množství civilistů. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na zástupce arabsko-kurdské koalice známé jako Syrské demokratické síly (SDF) a exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Koalice SDF ve svém prohlášení uvedla, že při bojích v táboře Hadžín v noci na dnešek přišlo o život 20 ozbrojenců z Islámského státu. Zahynulo rovněž několik bojovníků SDF. Radikálové unesené lidi odvezli do míst, která jsou stále pod jejich kontrolou. Podle SOHR ozbrojenci unesli dokonce až 130 rodin.

Koalice SDF, kterou podporují Spojené státy, vede ve městě Hadžín v provincii Dajr az-Zaur na východě Sýrie ofenzivu proti poslední baště IS v oblasti. Podle SDF jde o enklávu IS s 3000 bojovníky včetně mnoha cizinců.

V roce 2014 se bojovníkům IS podařilo získat kontrolu nad skoro polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku, loni ale přišli téměř o veškeré území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Přesto teroristická organizace nadále páchá krvavé útoky.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy