Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové napadli ukrajinské lodě v mezinárodních vodách? Ukrajina zveřejnila souřadnice

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Rusko napadlo a ukořistilo ukrajinské vojenské lodě ještě v mezinárodních vodách Černého moře, tvrdí ukrajinské úřady s odvoláním na souřadnice ukrajinských dělových člunů Nikopol a Berdjansk a remorkéru Jany Kapu v době, kdy je Rusové ostřelovali a zadrželi. Ruské úřady naopak tvrdí, že ukrajinská plavidla nezákonně vplula do ruských výsostných vod, a tak proti nim zasáhly lodě pohraniční stráže.

"Podle článku 95 úmluvy o mořském právu se vojenské lodě těší na otevřeném moři plné imunitě vůči jurisdikci jakéhokoli státu kromě státu, pod jehož vlajkou plují," uvedlo podle listu Ukrajinska pravda ukrajinské ministerstvo pro dočasně okupovaná území a vnitrostátní uprchlíky.

Based on #Russian FSB coordinates, the three Ukrainian ships were attacked and captured in international waters.Nothing to add here.#PutinAtWar #SanctionsNow pic.twitter.com/GSWz5UVP3f

— Julian Röpcke (@JulianRoepcke) 28. listopadu 2018

Útok ozbrojených sil na námořní síly jiného státu je podle rezoluce OSN agresí, zadržení ukrajinští vojáci jsou pod ochranou ženevské konvence o válečných zajatcích, připomnělo ministerstvo a dodalo, že organizátoři a pachatelé agrese by měli pamatovat, že trest je nemine.

Ukrajinské ministerstvo spravedlnosti se kvůli neprodlenému propuštění 24 zajatých námořníků na svobodu obrátilo na Evropský soud pro lidská práva, oznámil podle televize 112 ukrajinský ministr spravedlnosti během dnešního zasedání vlády v Kyjevě.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes podle agentury Interfax uvedl, že neví o žádných rozhodnutích týkajících se osudu zadržených ukrajinských lodí a jejich posádek, ani o případné výměně za Rusy uvězněné na Ukrajině.

Peskov se současně ohradil proti slovům amerického prezidenta Donalda Trumpa o agresi v souvislosti s nedělním incidentem u Kerčského průlivu.

"Jedna věc je, pokud (Trump) označuje za agresi počínání ukrajinských vojenských lodí. O to se lze hádat, zda to byla agrese, anebo ne. Ale je jiné, jestli nazývá agresí počínání ruských pohraničníků, kteří překazili pokus o porušení státních hranic Ruska. S tím nesouhlasíme," řekl mluvčí Vladimira Putina.

"Možná na tu schůzku (s Putinem v Argentině) nepůjdu. Možná na tu schůzku dokonce nepůjdu. Nelíbí se mi ta agrese. Vůbec tu agresi nechci," řekl americký prezident v rozhovoru s deníkem The Washington Post.

Témata:  Ruská armáda Armáda Ukrajina Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy